Karácsony

Karácsonyi szimbólumok

Karácsony körül számos szimbólum és hagyomány kap fontos szerepet, amelyek a világ különböző részein eltérőek lehetnek. Ismerkedjünk meg a karácsonyi szimbólumokkal, jelképekkel és jelentésükkel.

Karácsonyi szimbólumok

Adventi koszorú

Az adventi koszorú az adventi időszak, a karácsonyt megelőző várakozási időszak szimbóluma. Az advent karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik, és december 24-én advent utolsó napján, szenteste ér véget.  Az adventi koszorú 4 gyertyát tartalmaz, és karácsony előtt minden vasárnap egy gyertyát kell meggyújtani, így készülve karácsony ünnepére. Vannak, akik maguk készítik el az adventi koszorút, de vásárolni is lehet.

 

adventi koszorú sárga

Karácsonyfa

A karácsonyfa talán az egyik legismertebb karácsonyi szimbólum. A hagyomány szerint egy fenyőfát díszítenek fel, általában gyertyákkal, gömbökkel, csillaggal és egyéb díszekkel.

karácsonyfa diszítés

Csillag

A Betlehemi csillag szimbolizálja Jézus születésének helyét és idejét. A hagyomány szerint a Betlehemi csillag volt az útmutató a háromkirályoknak, hogy megtalálják Jézust. Sok karácsonyi dekorációban megtalálható karácsonyfa díszként, karácsonyi csúcsdíszként, csillag alakú süteményekként.

Karácsonyi gömb

A gömb a teljességet szimbolizálja. A karácsonyi gömbdíszek az együtt tartozást és az örök kötelékeket jelképezik a család és a közösség körében.

Gyertya

A gyertyák fénye a sötétségben való világosságot szimbolizálja, és gyakran a karácsonyfa díszítésének része. A keresztény hagyományban a gyertyák Jézus Krisztus, a világ világosságának érkezését szimbolizálják. Az adventi koszorún lévő gyertyák, valamint a karácsonyi istentiszteleteken használt gyertyák, mint például a Betlehemi gyertya, Jézus születését és az ő világosságát hirdetik.

Betlehem

A betlehem egy olyan jelenet, amely Jézus születését ábrázolja, általában Mária, József, a csecsemő Jézus, pásztorok és háromkirályok részvételével. A templomokban, karácsonyi vásárokban szoktak Betlehemet állítani, és vannak, akik otthon is készítenek.

Betlehem

Angyal

Az angyalok a Bibliában megjelennek Jézus születésének hírét hozva, és az evangéliumokban örvendező angyaloknak a pásztoroknak hirdetik az örömhírt. Ennek következtében az angyalok karácsonykor az öröm és a jó hír hozói szimbolizálják. Az angyalok gyakran díszítőelemek a karácsonyi dekorációkban, például a karácsonyfán vagy a betlehem jelenetekben, képeslapokon. Ezek a díszek hozzájárulnak az ünnepi hangulathoz és emlékeztetnek az ünnep igazi értékére.

karácsonyi angyal

Csengő/harang

A csengő hangja jelzi, hogy megérkeztek az angyalok. A pogány kultúrában démonűzésre is használták. A csengő a gyertyához hasonlóan a megtisztulást szolgálja.

Szaloncukor

A szaloncukor Magyarországon nagyon fontos karácsonyi szimbólum, a karácsony, karácsonyfa diszítés elengedhetetlen kelléke, és a legnépszerűbb karácsonyi édesség, amit már rengeteg ízben vásárolhatunk vagy akár magunk is készíthetünk.

Dió

Kezdetben a karácsonyfát csak termésekkel és szalagokkal diszítették, mint például a dió. A dió a bölcsességet szimbolizálja valamint a gazdagságot és a bőséget is. Ha befestjük a diót aranyra vagy ezüstre, manapság is dekoratív karácsonyi dísz lehet, és az ünnepi asztalon is ott a helye a diónak, diós sütemények, diós bejgli formájában.

Alma

Az alma az Édenkertben, a Biblia teremtési történetében is szerepet játszik. Az alma az emberi bűn és az ismeret megszerzésének szimbóluma, mivel Ádám és Éva a tiltott gyümölcsből ettek. Karácsonykor az alma emlékeztethet az emberi bukásra és a bűnbánatra, amelyet Jézus Krisztus eljövetele hozott. Az almát gyakran dekorációként használják karácsonyi asztalokon vagy karácsonyfákon. A díszített almák szépek és illatosak, és a karácsonyi dekorációk részei lehetnek.

Fagyöngy

A fagyöngy leginkább az angolszász kultúrában népszerű, hollywoodi filmekben gyakran találkozhatunk vele. A legelterjedtebb értelmezés szerint a fagyöngy a szeretet és az összetartás szimbóluma. A hagyomány szerint ha két ember fagyöngy alatt megcsókolja egymást, szerelmük örökké fog tartani. Nem csak a csók miatt szoktak fagyöngyöt felakasztani a házban, hanem mert úgy tartják, hogy szerencsét hoz és megóvja a gonosz szellemektől a házban élőket.

Ez is érdekelhet:

Karácsonyi színek és jelentésük

Schema nem található.
error: Content is protected !!