Karácsony

A bortárolás kulcsa: eszköz, amivel hetekig élvezheted az ital minden zamatát

A borok tárolása kulcsfontosságú ahhoz, hogy az ital minden egyes cseppjét ki tudjuk élvezni. Gyakran, amikor egy-egy vacsorához felbontunk egy palackot, akkor az nem fogy el, majd a hűtőbe, végül a lefolyóba kerül, mert már nem eléggé zamatos. A bor tárolása nem egy sznob dolog, hiszen pénzt és persze ízletes alkoholt spórolhatunk meg magunknak. De vajon milyen lehetőségeink vannak ezen a téren? Van megoldás a bor megfelelő tárolására?

Az alábbi írásunkban eláruljuk a bortárolás kulcsát. Bemutatunk egy eszközt, ami nélkül képtelenség mindezt megvalósítani.

Milyen hőmérsékleten tartsuk?

A bor egy élő anyag, így nagyon fontos, hogy már a fogyasztás előtt is figyeljünk rá és gondoskodjunk róla. A bornak van egyfajta életgörbéje, így az ő ideje is lejár, főleg, ha nem ügyelünk arra, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk a számára. A helytelen tárolással a folyamatot felgyorsítjuk, végül az ital élvezhetetlenné válik.

Amíg nem szolgáljuk fel, körülbelül 15 fokra lesz szüksége. Lakásban egy hűvös kamra, házaknál esetleg egy pince tökéletesen megfelel erre a célra. Amennyiben sikerül ezt tartani, akkor már csak annyi a dolgunk, hogy fogyasztás előtt megfelelő hőmérsékletűvé tesszük. Ehhez használhatunk borhűtésre alkalmas eszközöket.

Tárolás felbontást követően

Ahogy említettük, mindenkivel előfordult már, hogy nem fogyott el a palack tartalma. Amikor az üveget felbontjuk, akkor már csak igen rövid ideig marad meg az ital minden zamata. A legjobb választás erre a Vacu Vin vákuumos bordugója, aminek köszönhetően bátran a hűtszekrénybe tehetjük a maradékot, az véletlenül sem veszi majd át a szagokat. A megoldásnak hála az alkohol további tíz napig friss és élvezhető marad.

A remek boros eszközzel kiküszübülhető, hogy az ital végül a lefolyóban kössön ki. Az alkohol minden egyes zamatának megőrzése többé már nem lehet luxus, még otthoni körülmények között sem. Az aprócska kiegészítő kényelmesen elfér a konyha egyik fiókjában, alig foglal helyet, de mindig kéznél van, ha szükség lenne rá.

Milyen előnyei vannak?

A legfontosabb, hogy a vákuumdugót kizárólag vákuumpumpával érdemes használni. A légmentes zárásra képes eszközzel elkerülhetjük a bor oxidálódását, talán ez a legfőbb előnye, ami valljuk be, már elsőre is nagyon jól hangzik. Tökéletes előkészület, praktikus zárás, mindegy, hogy holnap fogy el a maradék vagy csak a jövő hét végén.

Nincs más dolgunk, mint a pumpa segítségével kiszívni az üvegből minden levegőt. Fogyaszuk úgy az italt, mintha azt frissen nyitottuk volna. Ehhez nem kell mást tennünk mint a palackra helyezni a vákuumot, majd addig pumpálni, amíg minden felesleges levegőt ki nem szipolyoz belőle. Mehet is rá azonnal a bordugó, így a bornak esélye sincs az oxidálódásra.

Bordugó karácsonyi ajándékba

Válaszhatjuk őket szettekben, esetleg különleges összeállításokban és meglephetjük vele karácsonyra egy ismerősünket, barátunkat, munkatársunkat, esetleg saját magunkat. Praktikus eszközök, amelyek díszcsomagolásban érkeznek, így még ezzel sem kell foglalkozni. A borfogyasztás már a karácsonyi asztalnál valódi élménnyé válhat.

Schema nem található.
error: Content is protected !!