Karácsony

Boxing Day – minden, amit tudni kell róla

Egyre többet lehet hallani a Boxing Dayről. Mi ez az ünnep, és mi köze van karácsonyhoz? Ebben a cikkben a Boxing Day hagyományát, eredetét és az ehhez kapcsolódó érdekességeket fogjuk felfedezni, hogy jobban megérthessük ezt a különleges eseményt, amely az ünnepi időszak utolsó nagy mozzanata.

Mi az a Boxing Day?

A Boxing Day egy olyan hagyományos ünnep, amit főként a brit eredetű országokban, például az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon ünneplik. A Boxing Day jelentése magyarul „doboznap” , ami arra utal, hogy régen ezen a napon dobozokba ajándékot tettek, és ezt adták a szegény embereknek.

Manapság a Boxing Day legtöbbször amiatt kerül a híradásokba, hogy hatalmas tömegek rohamozzák meg az üzleteket, akik a nagy leértékeléseken szeretnének vásárolni, de a Boxing Day sokkal több ennél.

Mikor van a Boxing Day?

A Boxing Day karácsony másnapján, december 26-án van. 

Honnan ered a Boxing Day?

Az egyik elmélet szerint a Boxing Day nevét a hagyományos karácsonyi ajándékozás okozza, amikor is az emberek dobozokba (angolul „boxes”) csomagolják az ajándékokat, és ezeket osztogatják a rászorulóknak vagy a szolgálóiknak, például a házvezetőnőknek vagy a postásoknak, akik a karácsonyi időszakban is dolgoztak.

Egy másik elmélet szerint a Boxing Day a XVII. századra nyúlik vissza, amikor a gazdagok dobozokban adtak pénzt vagy élelmiszert a szegényeknek vagy a szolgálóknak azért, hogy megosszák az ünnepi bőségüket.

Boxing Day napjainkban

Több hagyomány és esemény is kapcsolódik a Boxing Day-hez.

Vásárlás és leárazások

Az Egyesült Királyságban és más angol nyelvű országokban, például Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon, a Boxing Day híres nagyszabású leárazásokról és különleges vásárlási ajánlatokról. Sok üzlet ezen a napon lenyűgöző kedvezményeket kínál a vásárlóknak, és az emberek vásárlással töltik ezt a napot, a legjobb akciókra vadászva. A leglelkesebbek már nyitás előtt órákkal várakoznak az üzletek bejárata előtt, hogy elsőként csaphassanak le a legjobb ajánlatokra.

Sportesemények

A Boxing Day hagyományosan a sport események napja is. Az Egyesült Királyságban például számos focimérkőzés, krikettmérkőzés és lóverseny zajlik ezen a napon. Az emberek sokszor a családjukkal vagy barátaikkal látogatnak el ezekre a mérkőzésekre.

Jótékonyság

Az eredeti karitatív szándékhoz kapcsolódva sok helyen a Boxing Day jótékonysági eseményekre is sor kerül. Adományokat gyűjtenek a rászorulóknak, azoknak a segítésére, akiknek szükségük van az ünnepek alatt.

Vízi- és téli sportok

Új-Zélandon és Ausztráliában a nyári időjárás miatt a Boxing Day sokszor lehetőséget ad vízi sportok űzésére, például strandolásra, vitorlázásra vagy búvárkodásra. Kanadában és más hidegebb éghajlatú országokban pedig téli sportokhoz, például síeléshez és jégkorongozáshez használják ezt a napot.

Családi összejövetelek

Sok ember számára a Boxing Day egy családi összejövetel alkalmát jelenti, amikor a családtagok találkoznak, ebédelnek vagy különleges programokat szerveznek, hogy megünnepeljék a karácsonyi szezont és egymás társaságát élvezzék.

Mi a különbség a Boxing Day és a Black Friday között?

Black Friday napján is hatalmas akciókat kínálnak az üzletek, de más, mint a Boxing Day.

A Black Friday fő célja az ünnepi szezon kezdetének megünneplése és a karácsonyi ajándékok beszerzése. Az üzletek és online kereskedők hatalmas leárazásokkal és ajánlatokkal csábítják a vásárlókat. Black Friday a Hálaadás ünnepét követő pénteken van, általában november utolsó péntekjén.

A Boxing Day hagyományosan az ünnepek utáni leárazásokról szól, és az üzleteknek lehetőséget nyújt az előző évi készletük eladására, valamint az ünnepi ajándékok cseréjére vagy visszaváltására.

Tehát Black Friday karácsony előtt, a Boxing Day meg karácsony után van.

Schema nem található.
error: Content is protected !!