Kapros lazac leves póréhagymával
Egy igazán ünnepi, de mégis egyszerű és könnyed karácsonyi leves, a kapros lazac leves póréhagymával.
Hozzávalók:
4 adaghoz
- 35 dkg lazacfilé
- 1 db póréhagyma
- 1 db sárgarépa
- 40 dkg krumpli
- 2 szál angolzeller
- 1 db citrom
- 5 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 2 db babérlevél
- 5 szem szegfűbors
- 1 csokor friss kapor
- só
- bors
Kapros lazac leves póréhagymával recept:
1 Pucold meg a krumplit és kockázd fel, pucold meg a sárgarépát és karikázd fel, vágd félkarikára a póréhagymát, a kapor szárát vágd le és kösd össze.
2. Melegítsd fel a vajat egy lábosban, add hozzá a póréhagymát és alacsony lángon párold meg.
3. Ha megpuhult a hagyma, vedd magasabbra a hőfokot és add hozzá a krumplit és a sárgarépát, majd öntsd fel annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje a zöldségeket.
4. Fűszerezd a levest sóval, borssal, add hozzá a babérlevelet, szegfűborsot és a kapor összekötött szárát.
5. Amíg főnek a zöldségek, szeleteld fel a szárzellert és kockázd fel a lazacot, kicsi falatnyi darabokra.
6. Ha a zöldségek félig megpuhultak, add hozzá a szárzellert és főzd tovább néhány percig.
7. Keverd a leveshez a tejszínt és főzd, míg fel nem forr.
8. Azonnal tedd a levesbe a lazacot, facsard bele a fél citrom levét és add hozzá a felaprított kaprot.. Zárd el a leves alatt a hőt, és fedő alatt pihentesd kb. 10 percig, hogy lazac átfőjjön a levesben.
9. A lazac levest tálaláskor diszítsd friss kaporral és citrom gerezdekkel.