Karácsonyi ételekKarácsonyi sütemények

Békebeli mézes krémes

Békebeli mézes krémes 4 lapos finom mézes sütemény grízes krémmel és csokimázzal a tetején.

Hozzávalók:

30 x 34 cm-es mérethez

Mézes tésztához:

  • 1 db tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 35 g vaj
  • 70 g méz
  • 45 g tej
  • 3 g szódabikarbóna
  • 420 g finomliszt (plusz egy kevés a nyújtáshoz)

Grízes krémhez:

  • 6 dl tej
  • 50 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 60 g búzadara
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 250 g vaj
  • 100 g porcukor

265 g sárgabaracklekvár

Csokimázhoz:

  • 10 dkg étcsoki (70 %-os)
  • 5 dkg vaj

Békebeli mézes krémes recept:

1 A mézes krémeshez először a mézes tésztát kell elkészíteni. Ehhez szükség lesz egy lábosra, amiben vizet kell forralni és egy keverőtálra, amit úgy lehet a lábosra helyezni, hogy az alja ne érjen a vízbe, csak a gőz melegítse.

2. Melegíts vizet a lábosban.

3. Üsd a tojás a keverőtálba, és keverd habosra a cukorral és a sóval.

4. Add hozzá a tejet, a vajat, a szódabikarbónát és a mézet.

5. Tedd a keverőtálat a gőz fölé, és folyamatosan kevergetve főzd sűrűre.

6. Vedd le a keverőtálat a gőzről, és keverd hozzá a lisztet.

7. Addi gyúrd a mézes tésztát, míg össze nem áll.

8. Oszd 4 részre a mézes tésztát és csomagold fóliába, és tedd félre pihenni fél órát, szobahőmérsékletű helyen.

9. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.

10. Lisztezett deszkán nyújtsd ki a 2mm vastagságúra a tésztákat 30 x 34 cm méretűre.

11. Egyenként süsd ki a tésztákat 8-10 perc alatt. Nagyon fontos, hogy nem szabad túlsütni a tésztákat ne legyen túlságosan barna, mert akkor száraz lesz és törni fog. A kisült tésztákat hűtsd ki.

12. Készítsd el a grízes krémet a mézes krémeshez. Először egy tejbegrízt kell ehhez készíteni. Melegítsd fel a tejet egy lábosban.

13. Keverd össze a búzadarát, a kristálycukrot, vaníliás cukrot, a sót.

14. Add a felforrt tejhez a búzadarás keveréket, és időnként megkeverve, alacsony hőfokon főzd készre a tejbegrízt, ez kb. 10-12 perc.

15. Tegyél egy fóliát a tejbegríz tetejére, hogy ne bőrösödjön meg és hűtsd ki.

16. Keverd habosra a vajat a porcukorral és keverd hozzá a tejbegrízt. Ezzel el is készült a grízes krém.

17. Állítsd össze a mézes krémest. Az első mézes lapot kend meg a grízes krém felével.

18. Helyezz rá egy másik mézes lapot, ezt kend meg baracklekvárral.

19. Jön egy újabb mézes lap, és a maradék grízes krém.

20. Végül az utolsó mézes lapot helyezd a sütemény tetejére.

21. Olvaszd fel az étcsokit a vajjal, és kendd meg vele a mézes krémes tetejét.

22. Tedd a mézes krémest a hűtőbe legalább egy éjszakára, hogy összeérjenek az ízek és a mézes lapok megpuhuljanak a krémtől.

Próbáld ki ezeket a recepteket is:

.

Békebeli mézes krémes (4 lapos, grízzel)» Karácsony Mánia

4 lapos békebeli mézes krémes grízes krémmel, csokimázzal a tetején. Próbáld ki Te is ezt az isteni finom klasszikus karácsonyi sütit!

Típus: sütemény

Nemzeti konyha: magyar

Recept Mennyisége: 1 tepsi

Előkészítési idő: PT60M

Főzési idő: PT60M

Összes idő: PT120M

Hozzávalók:

error: Content is protected !!