Karácsonyi zserbógolyó
A zserbó az egyik legnépszerűbb karácsonyi sütemény, de kicsit időígényes elkészíteni. Kezdő szakácsok, sütés nélkül is készíthetnek olyan süteményt, ami visszaadja a zserbó ízeket, ez pedig nem más, mint a karácsonyi zserbógolyó!
Gyorsan elkészül, így az utolsó pillanatban hozzá lehet fogni. Nem csak magunknak, vagy a vendégknek készíthetjük, hanem gasztroajándéknak is.
Hozzávalók:
- 15 dkg darált keksz
- 10 dkg darált dió
- 17 dkg sárgabaracklekvár
- 1 evőkanál rumaroma
Bevonathoz:
- 20 dkg étcsokoládé (60%-os)
- 1 ek napraforgó étolaj
Diszítésnek:
- színes cukor, vagy darált dió
Karácsonyi zserbógolyó elkészítése:
1 Keverd össze a darált kekszet a darált dióval.
2. Keverd a kekszes keverékhez a sárgabaracklekvárt. Fontos, hogy a massza állaga jól formázható legyen. Ha túl lágynak érzed, adhatsz hozzá még kevés darált kekszet, ha túl száraznak, akkor baracklekvárt.
3. Nedves kézzel formázz golyókat a masszából, tedd őket egy tálcára vagy tányérra és tedd a hűtőbe.
4. Amíg hűlnek a zserbógolyók, addig gőz olvaszd fel a csokoládét az étolajjal.
5. Mártsd a lehűtött zserbógolyókat az olvasztott csokiba, csöpögtesd le, és tedd egy sütőpapírral bélelt tálcára.
6. A zserbógolyók tetejét diszítheted, péládul színes cukorkával, vagy darált dióval is.
7. Az elkészült zserbógolyókat tedd a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen rajta.
8. Hűtőben is tálold, néhány napig eláll.
Próbáld ki ezeket a zserbó recepteket is:
.