Karácsonyi ételekKarácsonyi sütemények

Hagyományos mákos bejgli recept nagymamától zsírral

Hagyományos mákos bejgli recept nagymamától zsírral, így lesz finom a karácsonyi bejgli, ami nem reped és szép márványos a teteje.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 7 dkg zsír
  • 1 csipet só
  • 1 db tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 5 dkg kristálycukor

Töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • mazsola
  • 1 dl tej
  • reszelt citromhéj

Kenéshez:

  • 1 db tojás

Hagyományos mákos bejgli recept nagymamától zsírral

1 Langyosítsd meg a tejet 1 kanál cukorral, morzsold el benne az élesztőt és tedd félre, míg felfut benne az élesztő.

2. Tedd egy keverőtálba a lisztet és a sót, és morzsold el a zsírral.

3. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, maradék kristálycukrot és a tojás sárgáját és gyúrd össze. Takard le, és meleg helyen keleszd fél óráig.

4. Amíg kel a tészta, készítsd el a máktölteléket. Keverd össze a mákot, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a beáztatott mazsolát és öntsd fel kb. 1 dl meleg tejjel. Keverd össze, a lényeg, hogy jól kenhető legyen a töltelék. A tejet érdemes több részletben adagolni, hogy nehogy túl folyékony legyen a töltelék.

5. Amikor megkelt a bejgli tésztája, nyújtsd ki tepsi méretűre.

6. Kend meg a máktöltelékkel és tekerd fel.

7. A bejgli rudakat tedd egy sütőpapírral bélelt vagy zsírral kikent tepsibe, és pihentesd 30 percet, hogy tovább keljen a tészta.

8. Ahhoz, hogy márványos legyen a bejgli, válaszd szét a tojást, és a sárgájával kend meg a bejglit. Arra figyelj, hogy mindig egy irányba kend.

9. Tedd a hűtőbe 15 percre.

10. Vedd ki a hűtőből, és kend meg újra a tojássárágjával, majd mehet megint a hűtőbe 15 percre.

11. Vedd ki a hűtőből és kend meg a tojásfehérjével, majd szobahőmérsékleten pihentesd 15 percet.

12. Amíg pihen a mákos bejgli, melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

13. Ha megszáradt a fehérje réteg a bejgli tetején, szúrkáld meg hurapálcikával, hogy a gőz távozni tudjon.

14. Tedd a mákos bejglit a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd kb. 40-50 perig.

Próbáld ki ezeket a nagyi recepteket is:

.

Hagyományos mákos bejgli recept nagymamától zsírral » Karácsony Mánia

Hagyományos mákos bejgli recept nagymamától zsírral, így lesz finom a karácsonyi bejgli, ami nem reped és szép márványos a teteje.

Típus: sütemény

Nemzeti konyha: magyar

Recept Mennyisége: 1 rúd

Előkészítési idő: PT90M

Főzési idő: PT50M

Összes idő: PT140M

Hozzávalók:

error: Content is protected !!