Hagyományos mákos bejgli recept nagymamától zsírral
Hagyományos mákos bejgli recept nagymamától zsírral, így lesz finom a karácsonyi bejgli, ami nem reped és szép márványos a teteje.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 20 dkg liszt
- 7 dkg zsír
- 1 csipet só
- 1 db tojássárgája
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 5 dkg kristálycukor
Töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- mazsola
- 1 dl tej
- reszelt citromhéj
Kenéshez:
- 1 db tojás
Hagyományos mákos bejgli recept nagymamától zsírral
1 Langyosítsd meg a tejet 1 kanál cukorral, morzsold el benne az élesztőt és tedd félre, míg felfut benne az élesztő.
2. Tedd egy keverőtálba a lisztet és a sót, és morzsold el a zsírral.
3. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, maradék kristálycukrot és a tojás sárgáját és gyúrd össze. Takard le, és meleg helyen keleszd fél óráig.
4. Amíg kel a tészta, készítsd el a máktölteléket. Keverd össze a mákot, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a beáztatott mazsolát és öntsd fel kb. 1 dl meleg tejjel. Keverd össze, a lényeg, hogy jól kenhető legyen a töltelék. A tejet érdemes több részletben adagolni, hogy nehogy túl folyékony legyen a töltelék.
5. Amikor megkelt a bejgli tésztája, nyújtsd ki tepsi méretűre.
6. Kend meg a máktöltelékkel és tekerd fel.
7. A bejgli rudakat tedd egy sütőpapírral bélelt vagy zsírral kikent tepsibe, és pihentesd 30 percet, hogy tovább keljen a tészta.
8. Ahhoz, hogy márványos legyen a bejgli, válaszd szét a tojást, és a sárgájával kend meg a bejglit. Arra figyelj, hogy mindig egy irányba kend.
9. Tedd a hűtőbe 15 percre.
10. Vedd ki a hűtőből, és kend meg újra a tojássárágjával, majd mehet megint a hűtőbe 15 percre.
11. Vedd ki a hűtőből és kend meg a tojásfehérjével, majd szobahőmérsékleten pihentesd 15 percet.
12. Amíg pihen a mákos bejgli, melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
13. Ha megszáradt a fehérje réteg a bejgli tetején, szúrkáld meg hurapálcikával, hogy a gőz távozni tudjon.
14. Tedd a mákos bejglit a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd kb. 40-50 perig.
Próbáld ki ezeket a nagyi recepteket is:
.