Karácsonyi üdvözletek

Boldog karácsonyt helyesírása

Ahogy az ünnepi szezon elérkezik, az emberek világszerte köszöntik egymást a hagyományos „boldog karácsonyt” kifejezéssel. Bár ez a köszöntő látszólag egyszerű, a helyesírás és az írásmód mögötti finomságok néha elkerülhetik a figyelmünket. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan kell helyesen írni a „boldog Karácsonyt” kifejezést, és rámutatunk a leggyakoribb hibákra, amiket érdemes elkerülni.

Kisbetű vagy nagybetű?

Sokan erős késztetést éreznek arra, hogy a tiszteletüket vagy a szeretetüket úgy fejezzék ki írásban, hogy nagybetűvel írják például a karácsony szót.

Ez egyébként  nem egyedi, hiszen rengeteg nyelvben úgy a helyes, hogy nagybetűvel írják, például Merry Christmas! vagy Frohe Weihnachten!

Mi a helyzet a magyar nyelvvel?

A választ a helyesírási szabályzatban lehet megtalálni:

Kis kezdőbetűvel írjuk az ünnepneveket, a nevezetes napokat, a rövidebb-hosszabb időszakokat, a történelmi eseményeket jelentő szavakat, szókapcsolatokat (bár olykor nem kicsi az érzelmi töltésük): március tizenötödikea felszabadulás napjamájus elsejeaz alkotmány ünnepekarácsonyhúsvétanyák napjanemzetközi nőnappedagógusnapvasutasnapötéves terva honfoglalása mohácsi vésza szabadságharca debreceni országgyűlésa francia forradaloma nagy októberi szocialista forradalom, a nagy honvédő háború stb.”

A lényeg, hogy nagybetűt csak mondatkezdéskor vagy tulajdonnevek esetében használunk. Tehát a karácsony szót csak abban az esetben kell nagybetűvel írni, ha ezzel a szóval kezdődik a mondat.

Boldog karácsonyt helyesírása

Az is fontos, hogy a kifejezést felkiáltójel zárja le, ami egy köszöntőnél jelzi a lezárását és a jókívánságok kifejezését.

Karácsonyi köszöntők, üdvözletek helyesen:

Boldog karácsonyt!

Kellemes ünnepeket!

Kellemes ünnepeket kívánok!

Kellemes ünnepeket és boldog új évet!

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket!

Schema nem található.
error: Content is protected !!