Békebeli mézes krémes
Békebeli mézes krémes 4 lapos finom mézes sütemény grízes krémmel és csokimázzal a tetején.
Hozzávalók:
30 x 34 cm-es mérethez
Mézes tésztához:
- 1 db tojás
- 100 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 35 g vaj
- 70 g méz
- 45 g tej
- 3 g szódabikarbóna
- 420 g finomliszt (plusz egy kevés a nyújtáshoz)
Grízes krémhez:
- 6 dl tej
- 50 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 60 g búzadara
- 1 csomag vaníliás cukor
- 250 g vaj
- 100 g porcukor
265 g sárgabaracklekvár
Csokimázhoz:
- 10 dkg étcsoki (70 %-os)
- 5 dkg vaj
Békebeli mézes krémes recept:
1 A mézes krémeshez először a mézes tésztát kell elkészíteni. Ehhez szükség lesz egy lábosra, amiben vizet kell forralni és egy keverőtálra, amit úgy lehet a lábosra helyezni, hogy az alja ne érjen a vízbe, csak a gőz melegítse.
2. Melegíts vizet a lábosban.
3. Üsd a tojás a keverőtálba, és keverd habosra a cukorral és a sóval.
4. Add hozzá a tejet, a vajat, a szódabikarbónát és a mézet.
5. Tedd a keverőtálat a gőz fölé, és folyamatosan kevergetve főzd sűrűre.
6. Vedd le a keverőtálat a gőzről, és keverd hozzá a lisztet.
7. Addi gyúrd a mézes tésztát, míg össze nem áll.
8. Oszd 4 részre a mézes tésztát és csomagold fóliába, és tedd félre pihenni fél órát, szobahőmérsékletű helyen.
9. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
10. Lisztezett deszkán nyújtsd ki a 2mm vastagságúra a tésztákat 30 x 34 cm méretűre.
11. Egyenként süsd ki a tésztákat 8-10 perc alatt. Nagyon fontos, hogy nem szabad túlsütni a tésztákat ne legyen túlságosan barna, mert akkor száraz lesz és törni fog. A kisült tésztákat hűtsd ki.
12. Készítsd el a grízes krémet a mézes krémeshez. Először egy tejbegrízt kell ehhez készíteni. Melegítsd fel a tejet egy lábosban.
13. Keverd össze a búzadarát, a kristálycukrot, vaníliás cukrot, a sót.
14. Add a felforrt tejhez a búzadarás keveréket, és időnként megkeverve, alacsony hőfokon főzd készre a tejbegrízt, ez kb. 10-12 perc.
15. Tegyél egy fóliát a tejbegríz tetejére, hogy ne bőrösödjön meg és hűtsd ki.
16. Keverd habosra a vajat a porcukorral és keverd hozzá a tejbegrízt. Ezzel el is készült a grízes krém.
17. Állítsd össze a mézes krémest. Az első mézes lapot kend meg a grízes krém felével.
18. Helyezz rá egy másik mézes lapot, ezt kend meg baracklekvárral.
19. Jön egy újabb mézes lap, és a maradék grízes krém.
20. Végül az utolsó mézes lapot helyezd a sütemény tetejére.
21. Olvaszd fel az étcsokit a vajjal, és kendd meg vele a mézes krémes tetejét.
22. Tedd a mézes krémest a hűtőbe legalább egy éjszakára, hogy összeérjenek az ízek és a mézes lapok megpuhuljanak a krémtől.
Próbáld ki ezeket a recepteket is:
.