Karácsonyi ételekKarácsonyi főételek

Rántott pontypatkó

A hal egy hagyományos karácsonyi étel, ami többféle módon is az ünnepi asztalra kerülhet. Egyik népszerű változata, a rántott pontypatkó. Így készíts tökéletes, kívül ropogós rántott pontypatkót!

Hozzávalók:

  • 8 szelet ponty (kb. 1 kg)
  • 40 dkg zsemlemorzsa
  • 30 dkg liszt
  • 5 db tojás
  • citrom
  • étolaj a sütéshez

Rántott pontypatkó recept:

1 Sózd be a pontypatkókat, és locsold meg egy kevés citromlével. Tedd félre kb. 20 percre.

2. Készítsd elő az alapanyagokat a panírozáshoz:

  • tedd egy tálba a lisztet
  • üsd egy másik tálba a tojásokat, és habard el egy kevés sóval
  • tedd egy harmadik tálba a zsemlemorzsát (nekem az vált be, hogy a hagyományos és rusztikus zsemlemorzsát keverek össze, így ropogós lesz a bundája)

3. Készíts elő egy nagyobb serpenyőt, amiben tudod majd a pontyszeleteket sütni.

4. Ha letelt a 20 perc, egy papírtörlővel töröld le a nedvességet a pontypatkókról, hogy a panír meg tudjon rajta tapadni.

5. Panírozd be a pontyszeleteket, először forgasd meg a lisztben, utána a felvert tojásban, végül a zsemlemorzsában. Nagyon fontos, hogy nem szabad a halba szúrni a villát, mert akkor könnyen szétesik! Ha szereted a vastag bundát, akkor panírozhatod duplán is, tehát még egyszer újra megforgatod lisztben, tojásban és zsemlemorzsában.

6. Melegítsd fel az olajat a pontypatkót sütéséhez. Közepes hőfokon, kb. 170 fok kell sütni bő olajban. Először az egyik oldalát, majd óvatosan megfordítani, de semmiképpen sem villát szúrni bele!

7. A megsült rántott pontypatkót szedd ki egy rácsra, hogy a felesleges zsiradék le tudjon csöpögni. Tehet papírtörlőre is, de csak rövid ideig hagyd rajta, mert különben visszapuhul a bundája.

8. A rántott hal egy frissensült, amit fogyasztás előtt kell elkészíteni, úgy lesz a legfinomabb a végeredmény.

A rántott halhoz jól illik a franciasaláta, vagy további ötletekért nézd meg az alábbi cikkeket:

.

error: Content is protected !!