Rántott pontypatkó
A hal egy hagyományos karácsonyi étel, ami többféle módon is az ünnepi asztalra kerülhet. Egyik népszerű változata, a rántott pontypatkó. Így készíts tökéletes, kívül ropogós rántott pontypatkót!
Hozzávalók:
- 8 szelet ponty (kb. 1 kg)
- 40 dkg zsemlemorzsa
- 30 dkg liszt
- 5 db tojás
- só
- citrom
- étolaj a sütéshez
Rántott pontypatkó recept:
1 Sózd be a pontypatkókat, és locsold meg egy kevés citromlével. Tedd félre kb. 20 percre.
2. Készítsd elő az alapanyagokat a panírozáshoz:
- tedd egy tálba a lisztet
- üsd egy másik tálba a tojásokat, és habard el egy kevés sóval
- tedd egy harmadik tálba a zsemlemorzsát (nekem az vált be, hogy a hagyományos és rusztikus zsemlemorzsát keverek össze, így ropogós lesz a bundája)
3. Készíts elő egy nagyobb serpenyőt, amiben tudod majd a pontyszeleteket sütni.
4. Ha letelt a 20 perc, egy papírtörlővel töröld le a nedvességet a pontypatkókról, hogy a panír meg tudjon rajta tapadni.
5. Panírozd be a pontyszeleteket, először forgasd meg a lisztben, utána a felvert tojásban, végül a zsemlemorzsában. Nagyon fontos, hogy nem szabad a halba szúrni a villát, mert akkor könnyen szétesik! Ha szereted a vastag bundát, akkor panírozhatod duplán is, tehát még egyszer újra megforgatod lisztben, tojásban és zsemlemorzsában.
6. Melegítsd fel az olajat a pontypatkót sütéséhez. Közepes hőfokon, kb. 170 fok kell sütni bő olajban. Először az egyik oldalát, majd óvatosan megfordítani, de semmiképpen sem villát szúrni bele!
7. A megsült rántott pontypatkót szedd ki egy rácsra, hogy a felesleges zsiradék le tudjon csöpögni. Tehet papírtörlőre is, de csak rövid ideig hagyd rajta, mert különben visszapuhul a bundája.
8. A rántott hal egy frissensült, amit fogyasztás előtt kell elkészíteni, úgy lesz a legfinomabb a végeredmény.
A rántott halhoz jól illik a franciasaláta, vagy további ötletekért nézd meg az alábbi cikkeket:
.